ЦГТА семинар, 20. новембар 2012.

Наредни састанак ЦГТА семинара биће одржан 20. новембра 2012. у 18 часова у пројектор сали (БИМ) на четвртом спрату на Математичком факултету.

Предавач: Милосав Марјановић, САНУ

Наслов предавања:  Индуктивна метода рачунања Ојлер-Поенкареове каракеристике

Садржај:  Ојлер-Поенкареова карактеристика је једна од најзначајнијих тополошких инваријанти и вероватно уз димензију простора једина са којом се срећемо још у школским клупама. Она нам допушта да квантификујемо односно измеримо "количину простора" и самим тим често установимо шта стварно разликује две геометријске форме, нпр. сферу од торуса.

У предавању које је намењено широј публици, посебно студентима и млађим колегама ("Жива математика"), биће изложен оригиналан индуктивни метод израчунавања Ојлер-Поенкареове карактеристике за широку класу тополошких простора.

Са великим задовољствном најављујемо предавање нашег учитеља топологије и доајена наше математике Милосава Марјановића. Генерације математичара памте његова духовита и надахнута предавања а најмлађи, који још нису имали прилике да чују његову живу реч, откриће откуда долази наше одушевљење и ентузијазам за изучавање топологије.

Можда ће Вам се допасти и неконвенционалан и необавезујући начин на који професор Марјановић говори о својим успоменама и о томе како се код нас рађала топологија у, њему посвећеном, специјалном броју часописа "The Teaching of Mathematics",

http://elib.mi.sanu.ac.rs/pages/browse_issue.php?db=tm&rbr=27


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести