Семинар за геометрију, образовање и визуализацију са применама, 10. мај 2012.

Наредни састанак Семинара за геометрију, образовање и визуализацију са применама одржаће се у четвртак, 10. маја 2012. у 17 сати, сала 301ф, МИ САНУ.

Предавач: Слободан Здравковић, Институт за нуклеарне науке "Винча"

Наслов предавања: Нелинеарна биофизика - ДНК и микротубуле

Садржај: Објашњена је нелинеарна динамика два биолошка система. То су молекул ДНК и микротубула. У оба случаја је указано на поријекло нелинеарности.

Нелинеарна динамика молекула ДНК је објашњена на основу хеликоидалног Пејрар-Бишоповог модела. Кључна једначина је нелинеарна Шредингерова једначина. Показано је да се пренос енергије дуж ДНК обавља модулисаним солитонским таласом који се зове бридер. Модел може да објасни локално отварање спирале и транскрипцију, тј. пренос информације са ДНК на РНК.

Микротубуле су ћелијски костур. Поред тога оне служе и као пут за пренос бјеланчевина од једра до ћелијске мембране и обрнуто. Објашњен је Z-модел који претпоставља само један уздужни степен слободе по димеру.

За рјешавање кључне нелинеарне диференцијалне једначине је коришћен проширени тангенс хиперболички метод. За разлику од ДНК динамика микротубуле је одређена солитонским таласима који се зову кинкови.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести