Семинар за рачунарство и примењену математику, 17. април 2012.

Наредни састанак Семинара за рачунарство и примењену математику одржаће се у уторак, 17. априла 2012. у 14:15, соба 301ф МИ САНУ.

Садржај: Оливер Суботић, Центар за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-карловачке

Наслов предавања: ИНФОРМАЦИОНО КОНТРОЛИСАНО ДРУШТВО

Садржај: Електронски надзор становништва помоћу информационо-комуникационих технологија је вишедеценијска реалност.

Та активност је, углавном у име заштите безбедности, значајно интензивирана у 21. веку: надзор је масован, рутинског карактера и широког опсега, базира се на аутоматској обради података и укључује различите субјекте. Оваква парадигма доноси низ друштвених импликација у погледу понашања грађана.

Упоредо са "паноптичким" утицајем надзора на понашање грађана делује и феномен "синоптизма", који се огледа кроз утицај мас-медија на наметање одређених ставова и посредно усмеравање популације ка пожељном моделу понашања.

Паралелно деловање електронског надзора и мас-медија показује и испреплетеност структура моћи које стоје иза паноптичке и синоптичке делатности, а које су доминантно везане за државне агенције и корпоративни капитал.

Кључне речи: електронски надзор, паноптизам, синоптизам, безбедност, приватност, мас-медији, глобализација, потрошачко друштво, конформизам


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести