Семинар за примењену математику, 28. фебруар 2012.

Наредни састанак Семинара за примењену математику одржаће се у уторак, 28. фебруара 2012. у 14:15, соби 301ф, МИ САНУ.

Предавачи: Јована Дадић и Ема Нешковић, Факултет организационих наука, Београд

Наслов предавања: МОДЕЛ ЗА ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ЧИСТЕ ВОДЕ И САНИТАРИЈА НАЈНИЖИМ СЛОЈЕВИМА ДРУШТВА

Садржај: У свету 1.1 милијарда људи нема приступ чистој води, док око 2 милијарде људи немају приступ санитаријама. Ово су главни узроци различитих обољења, као и високог процента смртности код мале деце која су изложена овом проблему. Проблем се пре свега односи на пери-урбане и урбане сиромашне крајеве (сламови, фавеле, ...), а утиче највише на жене и девојчице.

Пословни модел који предлажемо ће на ефикасан начин и уз минималне трошкове, обезбедити доступност чисте воде и санитарија људима који немају приступ истим и на тај начин такође и побољшати социјалну и економску ситуацију становника неразвијених делова света.

Модел је сачињен из три дела. Први део се тиче подстицања предузетништва. Домаћинствима се даје прилика да се организују у групе са другим домаћинствима и на тај начин постану кредитно способни да узму кредит за пумпу за воду или инсталације за санитарије. Након тога, домаћинство које је узело кредит постаје предузетник, на тај начин што пружа услуге доставе воде осталим домаћинствима или пружа услуге коришћења санитарија. Други део јесте предлог иновативног модела финансирања, који се базира на концепту продуженог кредита. Трећи део је везан за едукацију. Целокупан модел је подржан информационим технологијама, како би се обезбедила доступност информација на свим нивоима. Калкулација показује да са почетним улагањима од 16 милиона долара, наш модел обезбеђује продор до 100 милиона људи за 5 година.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести