Семинар за примењену математику, 8. новембар 2011.

Наредно предавање на Семинару за примењену математику одржаће се у уторак, 8. новембра 2011. у сали 301ф МИ САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Професор Драгослав Стоиљковић, Технолошки факултет, Нови Сад

Наслов предавања: ФИЗИЧКА И МАТЕМАТИЧКА АНАЛОГИЈА БОШКОВИЋЕВЕ ТЕОРИЈЕ И ТЕОРИЈЕ САВИЋ-КАШАНИН

Садржај: Бошковић је 1758. објавио своје дело "Теорија природне филозофије сведена на један једини закон сила које постоје у природи". Показао је да се међудејство две честице, на било ком нивоу у хијерархији материје, може представити у виду једне осцилаторне криве, ако се на апсциси представи растојање, а на ординати сила између честица.
Средином 20. века су Савић и Кашанин објавили своју теорију о понашању материје при високим притисцима. Показали су да се са повећањем притиска наизменично смењују опсези постепене и скоковите промене густине материје. То приказују у виду једног степенастог дијаграма и дају математички израз за промену густине. Мада се Савић и Кашанин не позивају на Бошковићеву теорију, у предавању ће бити показана историјска повезаност и физичка аналогија ових теорија. Сваком луку Бошковићеве криве одговара један степеник теорије Савић-Кашанин. Отуд се и њихов математички израз, након извесног прилагођавања, може применити и на Бошковићеву криву. Тада искрсава запањујући резултат - израчунате вредности густина материје на почецима и крајевима Бошковићевих лукова одговарају експерименталним вредностима густина материје у њеним карактеристичним стањима (идеалан гас, критична тачка, тројна тачка, апсолутна нула температуре...), тј. од највеће покретљивости до потпуног одсуства покретљивости молекула. Даља разрада овог сазнања и математичког израза је омогућила решавање низа практичних проблема у хемији и физици: тумачење фазног стања и полимеризације гасовитог етилена, течног метилметакрилата и стирена; предвиђање утицаја притиска на температуру топљења полиетилена; израчунавања средњих густина планета у Сунчевом систему.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести