Семинар за примењену математику, 4. октобар 2011.

Наредни састанак Семинара за примењену математику одржаће се у уторак, 4. октобра 2011. у сали 301ф, МИ САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Драгош Цветковић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ГРАФОВСКИ ПРИСТУП У НАСТАВИ ЛИНЕАРНЕ АЛГЕБРЕ УЗ КОРИШЋЕЊЕ СЛАЈДОВА - ИСКУСТВА И СУГЕСТИЈЕ

Садржај: Предавање почиње подсећањем на основне идеје заснивања теорије матрица комбинаторним средствима, тј. средствима теорије графова. Такав приступ је примењен у књизи:

Brualdi R.A., Cvetkovic D., A Combinatorial Approach to Matrix Theory and Its Applications, CRC Press, Boca Raton, 2008,

а такође и у књизи:

Цветковић Д.,  Комбинаторна теорија матрица са применама у електротехници,  хемији и физици,  Научна књига, Београд, 1980; II издање, 1987; III издање, Завод за уџбенике  Београд, 2011.

Елементи комбинаторног начина увођења појмова у теорији матрица укључени су у уџбеник

Цветковић Д., Лацковић И., Меркле М., Радосављевић З., Симић С., Васић П.,  Математика I - Алгебра, IX издање, Академска мисао, Београд, 2005.

и наставу за студенте Електротехничког факултета у Београду знатно раније.

Представиће се специјално израђени слајдови за високошколску наставу линеарне алгебре (дефиниција и особине детерминаната, операције са матрицама, системи линеарних алгебарских једначина  и др.).

Предавање има за циљ да помогне наставницима који желе да у своја предавања линеарне алгебре унесу елементе комбинаторног приступа.

Најаву предавања можете преузети ОВДЕ.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести