Starlight, право на светлост звезда, Институт Сервантес, четвртак, 15. септембар

Институт Сервантес са задовољством позива све љубитеље и познаваоце астрономије да присуствују предавању под називом Starlight: право на светлост звезда, које ће се одржати у четвртак, 15. септембра у 19 часова, у свечаној сали Института Сервантес (Чика Љубина 19).

Иницијатива Starlight (Светлост звезда) представља међународну кампању заштите квалитета ноћног неба и права на посматрање звезда. Настала је због све веће потребе да се нагласи важност коју чисто ноћно небо има за човечанство, истицањем и представљањем вредности ове угрожене баштине у односу на науку, образовање, културу, животну средину, туризам и, уопште, у односу на квалитетан живот на Земљи. Ова иницијатива бави се заштитом звезданог неба широм света, а један од њених циљева је и идентификовање оних места која због квалитета неба треба да буду заштићена. Тако се небо заправо претвара у заједничку баштину коју имамо право да наследимо, а схватање важности ове теме постало је основа бројних научних и тенничких напредака, као и извор сталне уметничке и културне инспирације.

О овој теми говориће Сипријано Марин, координатор иницијативе Starlight из Института за астрофизику са Канарских острва, као и Дејан Урошевић, шеф Катедре за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду.

Биће обезбеђен симултани превод.

Улаз слободан док се не попуне места.

За све додатне информације можете се обратити на email адресу: cenbelprensa@cervantes.es


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести