Семинар за примењену математику, 21. јун 2011.

Наредни састанак Семинара за примењену математику одржаће се у уторак, 21. јуна 2011. у 14:15 h на Математичком институту САНУ, сала 301ф, 3. спрат.

Предавачи: Милица и Милован Матијевић, Mineco Computers


Наслов предавања: ИСТРАЖИВАЧКО-РАЗВОЈНИ КАПАЦИТЕТИ У ОБЛАСТИ ИНФОРМАЦИОНО КОМУНИКАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА У СРБИЈИ

Садржај:  Европска комисија - Директорат за информационо друштво (EC-DG INFSO) наручили су студију истраживачно-развојних капацитета у ИКТ области у Србији. Студија је истовремено рађена када и у другим
новопридруженим чланицама ЕУ. Главни циљ истраживања био је да се прикажу постојећи истразивачко-развојни капацитети у ИКТ области, са намером да се Србија што ефикасније укључи у европски истраживачки
простор, пре свега у FP7-ICT програм. Анализа је укључивала следеће задатке:
     - Идентификацију главних носилаца истразивачко-развојне делатности, центара изврсности и потенцијалних   центара изврсности и њихових области експертизе. У том контексту, направљена је база података "Ко је ко у ИКТ истраживањима у Србији".
     - Анализу могућности и препрека за успешније учешће и интеграцију Србије у FP7-ICT пројекте. Предлог акција на националном и европском нивоу, које треба предузети да би се повећало учешће српских истраживачких организација у FP7-ICT пројектима.
     - Анализу текуће и планиране инфраструктуре за истраживање и развој у ИКТ области.
     - Преглед студија и стратешких докумената важних за истраживање и развој у ИКТ области у Србији.
     - Анализу досадашње успешности српских истраживачких организација у FP6 и FP7-ICT пројектима.

Студија је финализована и прихваћена од стране Европске комисије,  Министарства за науку, као и Министарства за телекомуникације и информационо друштво, као тачна слика ИКТ капацитета у Србији, истовремено приказујући кључне организације са њиховим одговарајућим областима експертизе.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести