Семинар из астрономије и астрофизике, 13. децембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 13. децембра 2016. у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Ивана Милић-Житник

Наслов предавања: УТИЦАЈ РЕЗОНАНЦИ У СРЕДЊЕМ КРЕТАЊУ НА КРЕТАЊЕ АСТЕРОИДА ПОД ДЕЈСТВОМ ЕФЕКТА ЈАРКОВСКОГ

Апстракт: Гравитациони и негравитациони феномени одређују динамику астероида у  Главном астероидном појасу. Најзначајнији гравитациони механизми су  резонанце у средњем кретању. Резонанце у средњем кретању могу да  убрзају или успоре орбиталне промене астероида или да делују као заштитни механизми.

Најзначајнији негравитациони феномен је ефекат Јарковског. То је термални ефекат који посебно утиче на астероиде димензија између 0.1 м и 10 км и обрнуто је сразмеран полупречнику астероида. Ново истраживање о последици интеракције резонанце у средњем кретању и силе Јарковског на кретање астероида је представљено у раду Милић-Житник и Новаковић (2016), чиме је по први пут успостављена функција између просечног времена проведеног у резонанци у средњем кретању <dtr>, снаге ове резонанце (SR) и брзине промене велике полуосе (da/dt).

У раду Милић-Житник (2016) је анализирана и зависност времена проведеног у резонанцама у средњем кретању од орбиталног ексцентрицитета (e) и претходно поменутих физичких велицина SR и da/dt. Ово је нова једначина која уводи ексцентрицитет астероида у рачун.

На предавању ће бити представљене поменуте анализе и нова једначина.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести