Семинар за рачунарство и примењену математику, 13. децембар 2016.

Наслов предавања: СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ ИНФОРМАТИЧКЕ ИНДУСТРИЈЕ СРБИЈЕ

Апстракт:  У оквиру овог предавања дати су кључни резултати десетог годишњег истраживања у информатичком сектору (индустрији), приказано је стање 2015. и перспективе за 2016. и 2017. годину. Српску информатичку индустрију, у 2015. години, сачињавало је 2 076 активних предузећа.

За прецизнији увид у структуру ИТ индустрије, предузећа су груписана у четири јасно одвојене делатности. Те делатности су: (1) Компјутерско програмирање; (2) ИТ услуге; (3) Посредовање, трговина на велико и мало ИТ опремом; (4) Производња компјутера и периферних уређаја.

Развијена ИТ индустрија је предуслов опоравка домаће економије и окосница будућег развоја целог друштва. Процењује се да ће Србији недостајати око 15.000 ИТ стручњака који би радили на дигитализацији домаће привреде и друштва. Предавање ће указати на могући негативни сценарио и последице јаког фокуса на извоз софтвера и информатичких услуга, док се истовремено занемарују локалне информатичке потребе.

Предавање би требало да пружи одговор на питање да ли је важније да покријемо домаће кадровске потребе, или да тим људима попунимо делић празнине од 900 000 ИТ стручњака колико ће недостајати у Европи до 2020. године.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести