Семинар из астрономије и астрофизике, 8. март 2016.

Детаљније: Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 8. марта 2016. од 18 часова у сали 809 Математичког факултета, V спрат.

Предавач: проф. др Тијана Продановић, Департман за физику, Универзитет у Новом Саду

Наслов предавања: КОСМИЧКО ЗРАЧЕЊЕ КАО ИНДИКАТОР НОВЕ ФИЗИКЕ И ГАЛАКТИЧКИХ ИНТЕРАКЦИЈА

Апстракт: Када говоримо о космичком зрачењу најчешће мислимо на честице галактичког космичког зрачења убрзаног у остацима супернових, које могу бити убрзане у најразличитијим срединама где постоје ударни таласи и магнетна поља.

У овом предавању ће бити речи о плимском космичком зрачењу - једној новој популацији космичког зрачења која до сада није била разматрана, а која може бити кључ за наше разумевање нове физике и настанка и еволуције Свемира.

Ударни таласи који настају приликом интеракције галаксија блиских прилаза и судара ће резултовати убрзањем честица у неком обиму. Овако убрзано космичко зрачење постаће део међузвездане средине интерагујућих галаксија, поред већ постојеће популације галактичког космичког зрачења убрзаног у остацима супернових. Присуство било које значајне и додатне популације космичког зрачења има битне последице по заступљеност еволуцијских елемената звездородних галаксија, и као што ће бити речи, на проблем примордијалног литијума и наше разумевање физике врелог Великог праска.

Осим тога, присуство плимског космичког зрачења ће значајно утицати на нетермално зрачење интерагујућих галаксија и тиме утицати и на наше разумевање еволуције ових система. Пошто судари галаксија представљају главни начин раста и настанка ових великих структура, детекција судара (посебно на великим црвеним помацима) је пресудна за моделирање настанка великих структура.

Посебна пажња ће бити посвећена демонстрацији како присуство популације плимског космичког зрачења може бити коришћено као индикатор и маркер судара галаксија, који посебно може бити битан на великим црвеним помацима и на мањим галаксијама, што су тренутно најпроблематичнији случајеви.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести