КГТА семинар, 10. новембар 2015.

Наредни састанак КГТА семинара биће одржан у уторак, 10. новембра 2015. од 12-14h у сали 844 Математичког факултета, V спрат.

Предавач: Марко Радовановић, Математички факултет, Београд

Наслов предавања: Гребнерове базе за малу квантну кохомологију Грасманијана

Апстракт: По опису Сиберта и Тиана, мала квантна кохомологија Грасманијана дата је као количник полиномијалне алгебре и одређеног идеала (овај опис сличан је Бореловом опису "класичне" кохомологије).

Инспирисани одговарајућим резултатом у случају класичне кохомологије, на овом предавању даћемо Гребнерове базе за идеале који дефинишу малу квантну кохомологију Грасманијана.

Као непосредну последицу овог резултата приказаћеном формулу, аналогну Пијеријевој, за множење елемената једне адитивне базе мале квантне кохомологије Грасманијана (ова база задата је Черновим класама).

Додатно, ови резултати искоришћени су за добијање (нових) рекурентних једначина за Косткине и инверзне Косткине бројеве (мала квантна кохомологија је деформација класичне, тако да су, у случају Косткиних бројева, ове формуле боље у односу на формуле добијене коришћењем класичне кохомологије).

Коначно, приказаћемо како се ове рекурентне једначине за инверзне Косткине бројеве могу искористити за добијање експлицитног облика Стинродове мод 3 операције.

Резултати су добијени у сарадњи са проф. Зораном Петровићем.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести