Одељење за математику, 30. децембар 2014.

Наредни састанак Одељење за математику биће одржан као заједнички састанак са Семинаром за Логику у уторак, 30. децембра 2014. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 16:30 часова.

Предавач: академик Стево Тодорчевић

Наслов предавања: МЕТОДИ ГРУБИХ КЛАСИФИКАЦИЈА МАТЕМАТИЧКИХ СТРУКТУРА

Апстракт: У областима математике које испитују структуре велике сложености често се примењују методе такозваних `грубих` класификација: да би се разумела једна класа сложених математичких структура, прво се иде према проналазењу `критичних` чланова те класе. Да један такав приступ истраживању математичких структура може бити јако користан, по први пут се јасно види у раду F.P. Ramsey-а који је на тај начин решио случај EntscheidungsproblemHilbert-а и Ackermann-а далеке 1930-те године. Данас је тај приступ доста распрострањен и додирује широк спектар математичких области, од топологије до функционалне анализе, а такође је присутан и у неким областима информатике. Ово ће бити преглед једног вишегодишњег научноистраживачког рада где се тај приступ користи.

Серија предавања је направљена по угледу на серију предавања коју је професор Тодорчевић држао на Универзитету UC Berkeley у оквиру "Tarski 2014 Lecture Series" у пролеће 2014.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести