Семинар за геометрију, образовање и визуелизацију са применама, 4. децембар 2014.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 4. децембра 2014. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавачи: Славик Јаблан и Марко Стошић

Наслов предавања: О ХИПЕРБОЛИЧКИМ ЗАПРЕМИНАМА И СВЕМУ ОСТАЛОМ

Наслов предавања је парафраза назива серије "On Knots and Everything"; (World Scientific), чији је уредник Louis Kauffman.

Садржај: Предавање је инспирисано циклусом предавања Марка Стошића о хиперболичким запреминама, при чему ће акценат у овом предавању бити стављен на рачунарске аспекте израчунавања хиперболичких запремина (фамилија) чворова и линкова, регуларностима које су при томе уочене и хипотезама насталим из њих. Сви прорачуни вршени су у програму Snap Pea; чији је аутор J. Weeks и проширењу тог прогама Snappy; M. Cullera и N. Dunfielda. Оба програма интегрисана су у програм LinKnot; чији су аутори Р. Саздановић и С. Јаблан, који омогућава рад са чворовима и линковима у Конвејевој нотацији. Управо примена Конвејеве нотације омогућила је рад са фамилијама и добијање неких нових резулатата.

Предавање је замишљено као дијалог и дискусија о теоријским аспектима  проучавања хиперболичких запремина (обухваћеним циклусом предавања М.  Стошића) и практичним аспектима везаним за примену рачунарског приступа. У наслову предавања термин "и свему осталом"; значи да ће овим предавањем бити дотакнута многа друга подручја математике,  укључујући првенствено "експерименталну математику": примену обимних израчунавања у циљу формулисања, тестирања и потенцијалног доказивања нових хипотеза.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести