Математички факултет на 7. Фестивалу науке ''Суперхероји науке''

Одраз у огледалу вам говори да подсећате на неког познатог?

Пролазници вас загледају, а и сами имате утисак да сте рођак великог научника, глумца или снажног хероја, само што се још питате ког...

Ко пита не скита, али више нема потребе да се питате јер ћемо вам управо то и открити.

Уз занимљив софтвер супертима Математичког факултета и Факултета безбедности на поставци "Имаш ли супердвојника" за трен ока можете да сазнате да ли личите на Николу Теслу, Питагору или Марију Кири.

Како?

Помоћу процената и користећи значајне биометријске тачке лица математика добија невероватан обрт и за кратко време бројке претвара у контуре, а вас лицем у лице упознаје с вашим познатим супердвојником.

●  Шта је препознавање лица?

Препознавање лица је метода која служи за аутоматско препознавање и идентификацију особа на основу дигиталних фотографија или видео записа.

Захваљујући могућностима савременог хардвера и развоју одговарајућих математичких метода, софтвер за препознавање лица доживљава експанзију и све већи напредак.

●  Како софтвер ради?

Софтвер за препознавање лица детектује значајне тачке лица са Ваше фотографије, а те тачке потом се одговарајућим математичким трансформацијама претварају у кодове.

Сваком лицу придружен је одговарајући код, тако да се математичким поређењем кодова може са извесном тачношћу установити да ли је Ваше лице слично неком другом чија се фотографија већ налази у постојећој бази.

Софтвер за препознавање лица један је од резултата сарадње Математичког факултета и Факултета Безбедности Универзитета у Београду на заједничком интердисциплинарном пројекту развоја базе TOC-search за претраживање података о тероризму и организованом криминалу.

Презентери

Програм

Фестивал науке одржава се од 5. до 8. децембра 2013. године.

Радно време:

Четвртак 5. и петак 6. децембар: од 10 до 18 сати

Субота 7. и недеља 8. децембар: од 11 до 20 сати


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести