Семинар за примењену математику, 17. мај 2011.

Наредни састанак Семинара за примењену математику одржаће се у уторак, 17. маја 2011. у 14:15h на Математичком институту САНУ, сала 301ф, 3. спрат.

Предавач: Александар Картељ, Математички факултет, Београд

Наслов предавања: РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА МИНИМАЛНЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ПОВЕЗАНОСТИ КОРИШЋЕЊЕМ МЕТАХЕУРИСТИЧКОГ АЛГОРИТМА ЗАСНОВАНОГ НА ЕЛЕКТРОМАГНЕТИЗМУ

Садржај: У овом раду електромагнетизам (EM) метахеуристика је искоришћена за решавање NP-тешког проблема одређивања минималне енергетске повезаности (SMETP). Овај проблем се појављује у бежичним сензорским мрежама, где је питање енергетске потрошње од великог значаја. Предложена функција циља је прилагођена проблему и ефективно спречава појаву незадовољивих решења. Предложени EM алгоритам користи ефикасну локалну претрагу како би убрзао укупно време извршавања. Алгоритам је тестиран на асиметричним и симетричним случајно генерисаним инстанцама. Добијена су оптимална решења за све инстанце мањих димензија, код којих је оптимално решење познато. Такође су добијена решења за инстанце великих димензија у разумном времену извршавања.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести