Одељење за математику, 24. мај 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 24. маја 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15. У питању је заједнички састанак са Одељењем за механику.

Предавач: Звонимир Шикић, Центар за логику и теорију одлучивања Свеучилишта у Ријеци
 
Наслов предавања: ВЈЕРОЈАТНОСТ, ИНДУКЦИЈА И КАУЗАЛНОСТ
 
Апстракт: Према Хумеу нема рационалног темеља за било какво индуктивно, а ни каузално закључивање. Постоје само обичаји и навике. Али резултати теорије вјеројатности доказују да су неки обичаји  и навике бољи од неких других. Хумеове ријечи ,,обичај” и ,,навика” требале су нас натјерати на предају: индуктивном закључивању се ништа не може рећи, осим да је то оно што радимо. Подсјетит ћемо на бејесовски одговор Хумеу, који доказује да то није истина. Можда не можемо доказати да су навике и обичаји које препоруча теорија вјеројатности апсолутно најмудрији, али на темељу наших увјерења о томе какав је свијет, можемо доказати да су те навике и обичаји разумније од других.

Однос каузалности и вјеројатности нешто је сложенији. Како то исправно тврде уџбеници вјеројатности и статистике, корелација није узрочност и нема чисто пробабилистичке методе која узрочну причу може одредити само из података. Но, то не значи да каузалне везе не постоје, што и данас често тврде многи статистичари и филозофи (који се иначе ријетко слажу). Остали знанственици, уз 2 кориштење пробабилистичких метода, податке најчешће тумаче на темељу неформалних узрочнопосљедичних претпоставки. Да бисмо то разумјели упознат ћемо се с начелом сигурне ствари и Симпсоновим парадоксом. То је први корак према систематском увођењу формалних метода које се могу  користити за изражавање и тумачење узрочности. Уз њихову помоћ могуће је математички описати узрочне сценарије било које сложености и одговорити на проблеме доношења одлука у битно сложенијим ситуацијама од оних које генерирају Симпсонови обрати. Ријеч је о формалној теорији каузалности развијеној у задњих 30-так година, коју многи сматрају каузалном револуцијом.

Напомене:
Предавање се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/T9XDGChhq8aDcNqmz/qw7wIwci2jv2rdg9I9CrXkm7OJhF_LB8DfjXZp4jTFV
 
Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести