145 година од рођења Милутина Миланковића

Поводом обележавања 145. годишњице рођења светског научника и првог српског доктора техничких наука Милутина Миланковића у Свечаној сали Грађевинског факултета, 28. маја 2024. године, одржан је  скуп под називом "Време Миланковића: прошлост, садашњост и будућност".
 
Скуп су организовали Удружење Милутин Миланковић и Грађевински факултет Универзитета у Београду, са циљем да се на достојан начин одају почаст човеку  који је, као истакнути грађевински инжењер, математичар, астроном, климатолог, обележио историју науке, а своја највећа достигнућа остварио под сводовима Београдског Универзитета.
 
Пре самог скупа, делегација Удружења Милутин Миланковић заједно са ученицима школа које носе његово име, положила је венце на споменик Миланковићу у његовом парку у Београду.
 
Председник Удружења Милутин Миланковић, мр Славко Максимовић, обратио се присутнима и рекапитулирао вишедеценијски рад Удружења на промоцији и очувању заоставштине великог научника. Програм је настављен презентацијом о досадашњем раду Удружења, након чега је одржана пројекција филма "Миланковић - господар времена и простора".
 
У музичком делу програма премијерно је извођена химна посвећене Миланковићу, у ауторској интерпретацији Сестара Гобовић и дечијег хора „Славујчићи".

Скуп су затворила обраћања угледних говорника, међу којима су били декан Грађевинског факултета, проф. др Владан Кузмановић,  и други пријављени говорници који су изнели планове за будућност у вези са очувањем и промоцијом Миланковићеве заоставштине.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести