Семинар Геометрија и примене, 23. мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у четвртак, 23. маја 2024, са почетком у 17.15.

Предавач: Јелена Ђорђевић. Универзитет у Крагујевцу, Природно - математички факултет, Институт за математику и информатику

Наслов предавања: НУЛ КАРТАНОВЕ НОРМАЛНЕ ИЗОФОТНЕ И НОРМАЛНЕ СИЛУЕТНЕ КРИВЕ У ПРОСТОРУ МИНКОВСКОГ E_1^3
 
Апстракт:  
На предавању ће бити представљен рад "On null Cartannormal isophotic and normal silhouette curves on a timelike surface in Minkowski 3-space", аутора Е. Нешовић, Ј. Ђорђевић, U. Ozturki E. Ozturk. Изофотне и силуетне криве играју важну улогу у диференцијалној геометрији кривих и површи. Такве криве имају значај не само у теорији визуализације и визуелној психофизици, већ и у рачунарски подржаном геометријском дизајну.
 
Уводимо уопштене Дарбуове репере дуж нул Картанове криве која лежи на временскојповрши у простору Минковског и дефнишемо нул Картанове нормалне изофотне и нормалне силуетне криве уз помоћ векторског поља које лежи у нормалној равни криве и припада њеном уопштеном Дарбуовом реперу прве врсте. Проучавамо нул Картанове нормалне изофотне и нормалне силуетне криве са константном геодезијском кривином и константном геодезијском торзијом. Добијамо параметарске једначине њихових оса и доказујемо да су такве криве нул Картанове хелисе или нул Картанове кубне криве. Посебно, показујемо да нул Картанове нормалне изофотне криве са константном геодезијском кривиноми константном геодезијском торзијом имају значајну особину да су уопштене хелисе, релативно нормалне искошене хелисе и изофотне криве у односу на исту осу.
 
Линк за приступ састанку:
https://zoom.us/j/97657254815?pwd=ZUNVWk5yYUdoazFrek53L3grOGkwQT09
 
Meeting ID: 976 5725 4815
Passcode: 683034


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести