Семинар за теорију релативности и космолошке моделе, 21. фебруар 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 21. фебруара 2024. у сали 301ф Математичког института САНУ, са почетком у 12 часова.

Предавачи: академик др Зоран Кнежевић, председник САНУ
 
Наслов предавања: СУДАРИ АСТЕРОИДА СА ЗЕМЉОМ
 
Апстракт:
Човечанству прете бројне опасности које могу да имају катастрофалне последице на глобалном нивоу и изазову значајно смањење, ако не и потпуно уништење хумане популације, али и Земљине биосфере. Једну од тих опасности представља и могућност судара наше планете и неког небеског тела, најчешће се при том имају у виду астероиди који могу да дођу у непосредну близину наше планете. У првом делу предавања поближе ћемо се упознати са тим нашим “опасним суседима” и указаћемо на трагове судара с њима које налазимо широм Сунчевог система, да бисмо се затим фокусирали на историјске податке и доказе о ранијим сударима астероида са Земљом, али и са неким недавним догађајима те врсте, који сведоче да је опасност реална и стално присутна.  У другом делу ћемо се бавити питањем да ли и шта чинимо да бисмо се заштитили,  указујући на конкретном примеру да се ради о врло комплексном проблему. На крају ћемо размотрити неке од предложених одбрамбених стратегија и детаљније приказати један недавно извршен успешан тест дефлекције астероида, који представља јасан путоказ у ком правцу у погледу избегавања опасности од судара са небеским телима има смисла и треба ићи у непосредној будућности.

Напомена: Семинар је могуће пратити на даљину путем линка: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/yujMwF3JyYqzw6Jth/2m0heDiyDRqBDFTDIItulzyPrdbs5PT8mt_WmgRpRgr

Регистрација за учешће на семинару је доступна на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CyzPn2zriMsWWNzii


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести