Семинар за вештачку интелигенцију, 14. јун 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 14. јуна 2023, са почетком у 19 часова.
 
Предавач: Владан Девеџић, Универзитет у Београду, Факултет организационих наука; Српска академија наука и уметности, Одељење техничких наука
 
Наслов предавања: ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА: ОТВОРИ ОЧИ И РЕЦИ МИ ШТА ВИДИШ
 
Апстракт:
Веома је тешко прецизно рећи шта људи имају на уму када говоре о вештачкој интелигенцији (ВИ). Термин/Израз 'ВИ' се већ годинама користи у свакојаким ситуацијама и контекстима, што може да доведе до његове сопствене хиперинфлације и обезвређивања. Код неких људи, убрзан развој неких сродних области, као што су примењена статистика, тзв. наука о подацима, предиктивна аналитика, биометрија, итд., изазива осећај да ВИ постепено губи свој идентитет на рачун тих других области.
 
Прошло је више од једне деценије од када је о ВИ почело врло често да се прича, пише и расправља, све више и изван стручних кругова, чак и у најширој јавности. Недавна појава ЦхатГПТ-а и пораст популарности великих језичких модела само су "долили уље на ватру", тако да је интересовање за ВИ већ дошло до граница које нико није могао ни да очекује ни да замисли на почетку овог последњег периода наглог успона ВИ. Ипак, многи стручњаци имају осећај да ова помпа и напредак такође повећавају нејасноће које окружују читаво поље ВИ. Будући да је ВИ инхерентно интердисциплинарна, често је мета оних који желе да је "присвоје" у неким другим појединачним областима. Понекад ВИ постаје и жртва површног разумевања оних који се само приклањају трендовима.
 
Таква ситуација је послужила као инспирација за ово предавање. Оно покушава да разјасни неколико доминантних различитих погледа на ВИ као
област истраживања и развоја. Иако није могуће направити строге границе између онога што ВИ јесте и онога што она није, од користи је ако неко има идеје о томе шта је ВИ некада значила, шта данас значи различитим заинтересованим странама и које критеријуме користе различите заинтересоване стране када означавају системе, производе, истраживања, понашања и феномене ознаком 'ВИ'.

 
Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести