Семинар за рачунарство и примењену математику, 13. децембар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 13. децембра 2022, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15.

Предавач: Уна Станковић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ - ОСНОВНИ КОНЦЕПТИ И ПЛАНИРАЊЕ ПУТАЊА

Апстракт:
У последњој деценији, коришћење беспилотних летелица је прешло из готово искључиво војних примена у цивилни домен. Беспилотне летелице се данас могу користити за мапирање терена, надгледање простора, запрашивања земљишта, транспорт робе или снимање видео материјала из углова недоступних  камерама са земље. Једна од најпопуларнијих примена беспилотних летелица,  која се и даље развија, је достава робе. Велике компаније попут Амазона и  DHL-а улажу озбиљна средства како би превазишли постојеће проблеме при  планирању доставних рута беспилотних летелица. Успешност решавања проблема планирања путање беспилотних летелица уз превазилажење постојећих проблема при достави, довешће до масовнијег коришћења беспилотних летелица. Важност овакве доставе, посебно се истиче у градовима, јер значајно доприноси смањењу саобраћаја, загађења и тиме осетно утиче на квалитет живота.
Излагање ће, на основу актуелне литературе, представити кратак преглед основних информација о беспилотним летелицама, изазове који постоје, као и неке од начина решавања проблема.

Напомена: Састанак Семинара се може пратити на даљину преко линка
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

За активно учешће неопходна је регистрација преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/wnz6oyxsQsy29LfJA/MjQ__eH607WeAL9X7IFtUI98xdQQgVkp-ljiEKPPfXr


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести