Семинар Геометрија и примене, 8. децембар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 8. децембра 2022, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17.15 часова.

Предавач: Тијана Шукиловић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: УВОД У СУБ-РИМАНОВУ ГЕОМЕТРИЈУ (мини курс)

Апстракт:
Суб-Риманова геометрија представља уопштење Риманове геометрије у следећем смислу: суб-Риманову многострукост можемо посматрати као Риманову многострукост са скупом ограничења за допустиве правце кретања. Основни пример долази из механике: стање објекта у покрету јединствено је одређено његовим положајем у простору и импулсом. Природно, неке трајекторије нису допустиве. На пример, не можете променити брзину кретања без промене положаја.

Осим у класичној механици, суб-Риманова геометрија има бројне примене у теорији управљања, симплектичкој и контактној геометрији, теорији хипоелиптичких оператора, геометријској теорији група итд. У физици, суб-Риманов простор је модел за разне интересантне структуре од проблема паркирања до мачке у слободном паду! Неке од озбиљнијих области примена су роботика, финансије, квантна механика, неуробиологија. На предавању ће бити речи о Хајзенберговој групи $H_3$ и њеној вези са изопериметријским проблемом и проблемом Дидоне: Која је најкраћа крива која обухвата задату површ? Биће показано да је то основни нетривијални пример суб-Риманове многострукости.

Напомена: Састанке семинара је могуће пратити и онлајн. Регистрација за учешће је доступна на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/5vJy5i44YQbMdSuDZ

Уколико сте већ регистровани, предавање можете пратити на следећем линку (након сто се улогујете):
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/jJPbbrZF9BLD73r5m

Неулоговани корисници могу пратити пренос предавања на овом линку (али не могу постављати питања осим путем chat-а и не улазе у евиденцију присуства):
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/cngMrxTa7WoFSKZJn/ddPssjwsP40vEFRiLjVYEt-bWXLwl-VPYEEFMQjMOG1


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести