Семинар Биоинформатика, 23. новембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 23. новембра 2016. у сали БИМ Математичког факултета са почетком у 18:15 часова.

Предавач: Павле Анђус, Биолошки факултет

Наслов предавања: HUMAN BRAIN PROJECT - QUO VADIS?

Апстракт: Human Brain Project (HBP) покренут 2013. године продат је Европској Комисији од стране харизматичног неуробиолога Хенрија Маркрама (Швајцарски Федерални Технолошки Институт у Лозани, EPFL) као храбар, нови пут ка разумевању мозга, лечењу неуролошких болести и развоју информационих технологија. HBP је један од два H2020 „flagship“ пројекта (други се бави графеном) „тешких“ по 1 G€. Циљ пројекта је амбициозно постављен као „стицање фундаменталних знања о томе шта значи бити човек, како развити нове третмане болести мозга и изградити револуционарне нове информационе и комуникационе технологије“. Сматра се да данас по први пут модерна IKT ове циљеве чини доступним. Пројекат је планирано да чини 10 година интердисциплинарне сарадње преко 400 научника из 112 институција у 24 европске земље. Мрежа учесника HBP је отвореног типа и организован је у 12 субпројеката који покривају 6 информатичких платформи, организацију мозга, когнитивну неуронауку, теорију, етику и друштво и менаџмент.

На предавању ће, уз оригиналне HPB слајдове, бити речи о развоју овог пројекта и о његовом статусу данас. Биће отворена питања о месту које у овом пројекту заузима неурофизиолгија мозга, односно информационе технологије и неуроинформатика.

Организатори Семинара су проф. др Гордана Павловић-Лажетић, проф. др Бранко Драговић и проф. др Ненад Митић, руководилац


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести