Српски народ и календарско питање (1), среда 2.11.2016.

У последње време у јавности у Србији веома су присутни коментари о питању реформе Јулијанског календара, усвојеног на предлог делегације Српске православне цркве 1923. године на Свеправославном конгресу у Цариграду. Прецизније речено – питањима његове примене код једног дела аутокефалних православних цркава, које то нису учиниле до сада. У тим коментарима видљив је покушај да се укаже како се наводно ради о прихватању Грегоријанског календара, односно одступању од Јулијанског календара.

Удружење Милутин Миланковић своје програмске активности усмерава на изучавање дела великог српског и светског научника Милутина Миланковића. Посебну вредност и актуелност у тим изучавањима имају његови радови који се односе на реформу Јулијанског календара, као и допринос и подршку Српске православне цркве његовим радовима.

Удружење сматра да произвољна тумачења у јавности нису корисна, да стварају конфузију и да је неопходно да се прикупе и јавности представе подаци о настанку и развоју календарског знања са гледишта математичке и астрономске теорије мерења и рачунања времена, историји календарских знања од најстаријих времена до данас, митолошкој и теолошкој подлози календара, као и историји настанка и модификацијама најпознатијих календара, све до специфичног доприноса Милутина Миланковића реформи православног календара.

Удружење Милутин Миланковић, у сарадњи са Српском православном црквом и Управом за сарадњу с црквама и верским заједницама, реализује пројекат: „Српски народ и календарско питање“ у оквиру кога је предвиђено одржавање стручних предавања, трибина и округлог стола, уз учешће еминентних познавалаца календарског питања, као и  присуство јавности.

Тиме ће се допринети да веома широки круг заинтересованих институција и појединаца добију веома квалитетне и објективне информације о календарском питању, посебно о реформи Јулијанског календара, као и о ставу Српске православне цркве о овом, за њу, изузетно значајном питању.

Теме првог предавања су: Историја календарског питања (предавач Проф. др Милан С. Димитријевић) и Астрономско и календарско питање Лепенског вира (предавачи Александра Бајић и Хрстивоје Павловић).

мр Славко Максимовић, председник
Удружење Милутин Миланковић
Маршала Бирјузова 53 (улаз Поп Лукина 1Б)
11000 Београд
Телефон: (+381) 011 328 69 87, 011 328 69 83
Е-пошта:milankovicm@gmail.com <mailto:milankovicm@gmail.com>
Web:www.milutinmilankovic.rs <http://www.milutinmilankovic.rs/>


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести