Семинар за механику, 11. јун 2014.

Наредни састанак семинара биће одржан у среду, 11. јуна 2014, са почетком у 18 часова у сали 301ф, Математичког института САНУ.

Предавач: Милош Којић, БИОИРЦ, Крагујевац, The Methodist Hospital Research Institute, Хјустон

Наслов предавања: КОНВЕКТИВНО-ДИФУЗИОНИ ТРАНСПОРТНИ МОДЕЛ ТУМОРА

Садржај:  Тумор представља веома сложен биолошко-физички систем у коме се транспорт материје може описати физичким законима. За лечење тумора веома је значајно утврдити процес транспорта лекова унутар тумора како би се уништиле болесне (канцерогене) ћелије.

Данас се улажу огромни напори широм света у лечење тумора, који обухватају лабораторијска, клиничка и теоријска истраживања.

У саопштењу се представља наш нумерички модел конвективно-дифузионог транспорта у тумору. Модел се заснива на законима физике транспорта, нумеричкој методи коначних елемената и на подацима директно генерисаним из слике тумора.

Износе се детаљи наших поставки како би модел био ефикасан и применљив на целу структуру тумора, укључујући веће крвне судове (артериоле и венуле), капиларну мрежу и ткиво.

Такође, модел садржи еквивалентни континуум, који замењује капиларну мрежу, и специфичне коначне елементе за повезивање крвних судова и континуума.

Модел је такође применљив на пренос топлоте уз конвективни транспорт флуидом у крвним судовима и ткиву.

Биће назначене и неке генерализације које могу послужити за примену на целим органима. Одабрани нумерички примери решења показују применљивост и садашње стање развијеног нумеричког модела.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести