Семинар за примењену математику и рачунарство, 29. април 2014.

Наредни састанак семинара биће одржан у уторак, 29. априла 2014. са почетком у 14:15h у сали 801ф на Математичком институту.

Предавач: Attila Cseki, Астрономска опсерваторија, Београд 

Наслов предавања: ПРИМЕНА РАЧУНАРСКЕ ГРАФИКЕ У АСТРОФИЗИЦИ: МОДЕЛИРАЊЕ ЕКЛИПСНО ДВОЈНИХ ЗВЕЗДА 

Садржај:

Проучавање двојних звезда је једна од фундаменталних дисциплина модерне астрофизике. Њен значај потиче од чињенице да се само из посматрања двојних система могу тачно одредити основне физичке величине којима се описују звезде: маса, величина, луминозност и удаљеност.

Током последње деценије је захваљујући сателитским телескопима дошло до великог повећања тачности посматрачких података,  што је произвело потребу за развојем детаљнијих теоријских  модела.

Овде ће бити приказан један нови модел двојних система  који користи концепте и алгоритме из поља рачунарске графике за  геометријску репрезентацију звезда.

Овај приступ омогућава моделирање  широког скупа конфигурација двојних система - од добро раздвојених до  тесно двојних звезда на елиптичним или кружним орбитама, система са  акреционим диском и/или додатним компонентама, као и поређење модела са најновијим посматрањима високе тачности.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести