Трећа међународна школа из астрономије: Астроинформатика виртуелне опсерваторије, 29.6.-1.7.2010, Београд

Математички факултет у Београду и Астрономска опсерваторија у Београду организују Трећу међународну школу из астрономије: Астроинформатика - виртуелне опсерваторије, која ће се одржати од 29.06. до 01.07. 2010. године у Београду. Њени полазници су студенти са докторских и мастер студија универзитета у Србији и других универзитета са територије бивше Југославије. Предавачи у Школи су признати стручњаци са домаћих и страних институција са којима Математички факултет и Астрономска опсерваторија имају сарадњу. Предавања могу бити у блоковима од 45 минута или 90 минута.

Нови начини истраживања у астрономији омогућени су рапидним порастом обима података и могућности њихове обраде. Сајберинфраструктура у астрономији састоји се од база података, виртуелних опсерваторија (дистрибуираних података), рачунарске архитектуре високих перформанси (кластери и петаскалне машине), машина за дистрибуиране прорачуне (Grid, Cloud, peer to peer мреже), оруђа за интелигентно претраживање и иновативних окружења за визуелизацију.

Магнитуда обима података, прикупљених астрономским посматрачким програмима, нарасла је од гигабајта до терабајта током последње декаде и очекује се да ће расти од терабајта до десетина и стотина петабајта током наредне декаде (нпр. LSST, the Large Synoptic Survey Telescope, продуковаће једну 56Кx56К (3-Gigapixel) слику неба сваких 20 секунди, генеришући око 30TB података дневно током 10 година). Астроинформатика је нова дисциплина у астрономији и омогућиће интеграцију и експолатацију података преко хетерогених масивних колекција података.

Више информација може се наћи на сајту
http://poincare.matf.bg.ac.rs/~andjelka/AIVO/index.html


Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести