Studentski seminar, 15. mart 2024.

Naredni sastanak Seminara biće održanu petak, 15. marta 2024. godine sa početkom u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 12 časova.
 
Predavači: Veljko Radić, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu
 
Naslov predavanja: JEDNA NEJEDNAKOST IZMEĐU INVARIJANTI ČVOROVA
 
Apstrakt:
Jedan od osnovnih problema teorije čvorova je detekcija različitih čvorova. Iako generalni odgovor na to pitanje trenutno ne postoji, do delimičnih odgovora se može doći posmatranjem različitih invarijanti čvorova. U ovom predavanju ćemo uvesti tri invarijante - minimalni broj presecanja (crossing number), štapovski broj (stick number) i lučni indeks (arc index). Zatim ćemo dokazati jednu nejednakost između njih koju su korejski matematičari Youngsik Huh i Seungsang Oh dokazali 2011. godine. Zanimljivo je da ta nejednakost vodi poreklo iz takozvane Remzijeve teorije čvorove koja predstavlja spoj klasične kombinatorne Remzijeve teorije sa teorijom čvorova.

U samom početku predavanja ćemo uvesti osnovne pojmove iz teorije čvorova i kratko spomenuti njenu istoriju. Navešćemo i neke od otvorenih problema u oblasti. Poput teorije brojeva, mnogi od njih imaju prilično jednostavnu formulaciju. Međutim, za rešavanje mnogih od njih moguće je da nije neophodno veliko teorijsko znanje, kao što američki matematičar Kolin Adams tvrdi u svojoj knjizi The Knot Book: The Elementary Introduction to The Mathematical Theory of Knots. Usled toga, on smatra da je ova oblast prilično pogodna za istraživački rad mlađih studenata i samu knjigu je napisao kao pomoć pri mentorstvu takvog rada.

Napomena: Predavanja se mogu pratiti na daljinu preko linka:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Registraciona forma je dostupna na:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73


Comments are not available.