Семинар за примењену математику, 7. децембар 2010.

Наредни састанак Семинара за примењену математику одржаће се у уторак, 7.12.2010. у 14:15, у сали 301ф МИ САНУ.

Предавач: Небојша Гвозденовић, Економски факултет, Суботица

Назив предавања: СИНХРОНИЗОВАЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ И ДИСТРИБУЦИЈЕ

Садржај: Основни задатак у организовању ланаца снабдевања је да се постигне што већи укупан ефекат, односно да се укупна зарада у читавом ланцу максимизира. Производња, складиштење и дистрибуција су само неке од карика у ланцу за које се годинама развијају посебни математички модели. Ми ћемо се у излагању фокусирати на производњу и дистрибуцију и приказати један математички модел који синхронизује ове две карике и практично занемарује складиштење. За решавање модела развијена је посебна хеуристика која се ослања на познате технике за решавање проблема рутирања возила (са неколико депоа и "крос-докинг" места и уз ограничења везана за време и капацитете).

Приказаћемо имплементирану верзију модела на примеру дисрибуције новина у Данској, Шведској и Француској и навести уштеде које су том приликом остварене. Како би приказали њену робусност, хеуристику ћемо упоредити са познатим бенчмарк проблемима за проблеме рутирања возила са временским ограничењима. Указаћемо на могућа унапређења хеуристике, како по питању брзине извршавања, тако и могућности примене познатих претраживања локалних околина.

Након предавања биће речи о докторским курсевима који се на Рачунарском факултету организују за студенте математике и рачунарства са свих универзитета у Србији.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести