ЦГТА семинар, 23. новембар 2010

Детаљније: Наредни састанак ЦГТА семинара одржаће се у уторак, 23. новембра, од 18-20h на Математичком факултету, IV спрат, Бим сала.

Предавац: Гордана Стојановић
Назив предавања: Фибрације тродимензионе сфере великим круговима (II предавање)

Садржај: Предавање ће бити посвећено приказу истоименог рада H. Glucka и F. Warnera из 1983. године, у светлу текуће дискусије о косим улагањима. Основни проблем је класификација свих фибрација $S^3$ великим круговима.
Класичан пример је чувена Хопфова фибрација, као и читава класа фибрација која се из ње добија дејством групе ортогоналних (и шире, инвертибилних линеарних) трансформација, које такође зовемо Хопфове (односно косе Хопфове) фибрације.
Показаћемо да је простор свих Хопфових фибрација  хомеоморфан унији две дисјунктне сфере, док је простор свих фибрација тродимензионе сфере (оријентисаним) великим круговима у један-један коресподенцији са пресликавањима из $S^2$ u $S^2$ која смањују растојање.

Напомена: Студентски семинар "Жива математика" одржаће се у среду, 24. новембра, од 12-14h у сали за семинаре Математичког института САНУ(Кнез Михаилова 36, III спрат)

Предавач: Ђорђе Баралић

Назив предавања: Полиомино и хомологија (II предавање)


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести