Семинар Геометрија, визуелизација и образовање са применама, 11. новембар 2010.

Детаљније:

У четвртак 11.11. и четвртак 18.11. у 17:15 часова у сали 301ф Математичког Института САНУ, Кнез Михајлова 36 одржаће се састанци Семинара посвећени на успомену на професора Н. Блажића

На састанку Семинара 11. новембра предавања ће одржати:

Милева Првановић

Наслов предавања: Almost Hermitian Manifolds and Ossermann Condition

Апстракт: На предавању ће бити представљени резултати из истоименог рада аутора Н. Блажића и М. Првановић објављеног у Abh. Math. Sem. Univ. Hamburg, 71(2001), 35--47


Срђан Вукмировић

Наслов предавања: Класификација четвородимензионих лијевих алгебри са пара-хиперкомплексном структуром


Апстракт: На предавању ће бити представљени резултати из заједничког рада (49 страна, прихваћен за штампу у Rocky Journal of Mathematics) са покојним проф. др. Новицом Блажић, коме је ово предавање и посвећено.

Пара-хиперкомплексна структура (Ј_1, Ј_2) је пар који се састоји од комплексне структуре Ј_1 и продукт структуре Ј_2 (Ј_2^2 = Id), које антикомутирају. Пошто се ради о Лијевим алгебрама додатно захтевамо да структуре буду интеграбилне.
Показује се да свака таква структура на четвородимензионом векторском простору одређује јединствену конформну класу метрика сигнатуре (2,2). Дакле, колико структура, толико различитих геометрија.
У раду су класификоване све наведене структуре, а за одговарајуће метрике израчунат тензор кривине и алгебра холономије.  Резултати су упоређени са разним радовима, између осталог са Римановом класификацијом коју је урадила M. L. Barberis. Показује се да је је наш, некомпактни случај који има 15 (класа) алгебри знатно богатији од компактног који садржи свега 5 алгебри.

На састанку Семинара 18. новембра предавања ће одржати

Стана Никчевић

Зоран Ракић

Наслови и апстракти предавања биће накнадно објављени.


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести