Одељење за математику, 25. јун 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 25. јуна 2021. са почетком у 14:15, онлајн и у сали 301ф Математичког института САНУ.

Предавач: Лука Милићевић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ИНВЕРЗНА ТЕОРЕМА ЗА ФРАЈМАНОВЕ МУЛТИХОМОМОРФИЗМЕ

Апстракт:
Нека су G_1,... G_k векторски простори коначне димензије над простим пољем F_p. Нека је Φ  пресликавање дефинисано на неком подскупу А производа G_1 ×...× G_k у неки векторски простор H над F_p. Кажемо да је Φ Фрајманов мултихомоморфизам ако је Φ уобичајени Фрајманов хомоморфизам у сваком од главних праваца, наиме када год фиксирамо x_i ∈" G_i за све вредности индекса i осим неког d, онда индуковано пресликавање φ: ѕ_д  ↦ Φ(x_1,..., x_(d-1), y_d, x_(d+1),... , x_k), дефинисано на свим y_d за које дата к-торка припада домену А, има својство да важи φ(a) + φ(b) = φ(c) + φ(a+b-c) увек када a,b,c,a+b-c припадају домену φ.

Испоставља се да се Фрајманов мултихомоморфизам који је дефинисан на густом подскупу G_1 × ... × G_k нужно поклапа са неким мултиафиним пресликавањем из G_1 × ... × G_k у H на даљем густом подскупу. У овом предавању ћемо рећи нешто о доказу ове чињенице и споменућемо неке њене примене које укључују квантитативну инверзну теорему за Гауерсове норме уједначености (у случају коначних векторских простора велике карактеристике). Ово је заједнички рад са Тимом Гауерсом.

Детаљи приступа:
Регистрација за учешће на семинару је доступна на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N
Уколико желите само да гледате предавање, без могућности активног учешћа, пренос је доступан на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/J6zEMJyMSoAbTMMX7


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести