Семинар за рачунарство и примењену математику, 23. јун 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 23. јуна 2021. са почетком у 19 часова. У питању је заједнички састанак са Семинаром за вештачку интелигенцију

Предавач: Татјана Давидовић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТА AI4TrustBC

Апстракт:
Вештачка интелигенција ( AI) и блокчејн ( BC) данас су изузетно актуелни појмови у  технолошком развоју друштва. Свакодневно се стварају И складиште велике количине дигиталних података које настају путем интернет комуникација, социјалних мрежа, е-трговине, е-услуга, у здравству, у школству, коришћењем интернет уређаја итд., а уједно се развијају и механизми за њихову обраду, што заправо представља вештачку интелигенцију.
Са друге стране, од појаве криптовалуте биткоин, која је базирана на  BC технологији, ова технологија је осим у финансијском домену нашла своју примену у свим порама друштва, у пољопривреди, индустрији (фармацеутској, машинској, авио, филмској, итд), трговини, између осталог. Пројекат AI4TrustBC, Напредне технике вештачке интелигенције за анализу и синтезу компонената система на бази блокчејн технологије (Advanced Artificial Intelligence Techniques for Analysis and Design of System Components Based on BlockChain Technology) спаја ова два кључна појма примењујући стандардне и напредне методе вештачке интелигенције ( AI) за развој поузданих ( Trust) блокчејн ( BC) технологија.

 BC је посебно дизајнирана дистрибуирана структура за складиштење података, одржавана без неког трец́ег лица од апсолутног поверења применом такозваног консензус протокола. Предност  BC технологије може се видети у ситуацијама када постоји потреба за верфикованим ажурирањем ("нотарисањем") или верификацијом без треће стране од апсолутног поверења да би се избегло постојање "јединствене тачке пуцања (single point of failure)". Практичне примене  BC технологије укључују све горе наведене  области друштвеног живота. Главна питања у одржавању  BC база су сигурност, приватност, конзистентност и смањење потрошње електричне енергије. Наш циљ је да допринесемо решавању ових проблема применом стандардних и напредних  AI алата у које убрајамо како методе надгледаног и ненадгледаног учења, тако и разне врсте логичких система и оптимизационих метода. У предавању ц́е бити описане конкретне планиране истраживачке теме и резултати постигнути за првих 9 месеци реализације пројекта.

Линк за приступ предавању:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести