Семинар из вештачке интелигенције, 19. мај 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 19. маја 2021. од 19 до 20 часова.

Предавач: др Мирослав Ћирић, др Јелена Игњатовић, Природно-математички факултет, Универзитет у Нишу

Наслов предавања: КВАНТИТАТИВНИ АУТОМАТИ: ФУНДАМЕНТАЛНИ ПРОБЛЕМИ И ПРИМЕНЕ

Апстракт: Последњих деценија дешава се ревизија самих основа рачунарских наука, у оквиру које се класичне квалитативне буловске методе за моделирање и анализу хардверских и софтверских система интензивно замењују квантитативним методама. Квантитативни приступ омогућава анализу сложених софтверских и хардверских система који морају не само да задовољавају захтеве исправности, већ и да испуњавају различите критеријуме који се тичу перформанси и поузданости, и таква анализа пружа детаљније и практичније одговоре на различита питања која се тичу функционисања тих система.

У нашим истраживањима бавимо се једним од најједноставнијих квантитативних модела израчунавања – квантитативним аутоматима. Они немају тако велику снагу израчунавања као неки други модели, али њихова снага лежи управо у њиховој једноставности, што их чини много лакшим за имплементацију и много бржим од већине других модела израчунавања. Као такви они имају значајне примене у многим областима рачунарских наука, овде ћемо посебно имати на уму примене у формалној верификацији хардверских и софтверских система и у машинском учењу. Наша централна тема су тежински аутомати анд полупрстенима и њихови посебно важни специјални типови: фази аутомати, маџ-плус аутомати и тежински аутомати над пољем реалних бројева, где су укључени и пробабилистички аутомати.
Конкретни проблеми којима се бавимо јављају се у скоро свакој практичној примени аутомата. То су проблеми упоређивања функција које ти аутомати израчунавају, симулирања једног аутомата другим и обостраног симулирања, редуковања броја стања аутомата уз очување функције коју тај аутомат израчунава, претварања недетерминистичких аутомата у детерминистичке, реконструкције аутомата из функције коју израчунава, и слично. У решавању ових проблема веома успешно користимо оруђа која потичу из линеарне алгебре, теорије матрица и теорије релација. У овом предавању представићемо основне идеје, методе и резултате из поменутих истраживања.

Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Пренос семинара је доступан и регистрованим и нерегистрованим корисницима на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести