Семинар Биоинформатика, 24. фебруар, 2021.

Наредни састанак семинара Биоинформатика биће одржан онлајн у среду, 24. фебруара 2021. са почетком у 18:15.

Предавач: Анђела Родић, асистент Биолошког факултета Универзитета у Београду

Наслов предавања: БИОФИЗИЧКИ И БИОИНФОРМАТИЧКИ ПРИСТУП У ИСТРАЖИВАЊУ ПРЕНОШЕЊА ВИРУСА SARS-COV-2 У ПОПУЛАЦИЈИ

Апстракт:
Биофизичари са Биолошког факултета су, у сарадњи са научницима и наставницима са Института за физику и Медицинског факултета, спровели истраживање утицаја демографских и климатских фактора на преношење вируса-изазивача болести COVID-19. Истраживање комбинује биофизику (примена нелинеарних динамичких компартменталних модела), биоинформатику (прикупљање и анализа велике количине података) и анализу широко распрострањених образаца раста инфекције ("scaling relations" у биофизици). Добијени резултати указују на то да неколико демографских и метеоролошких фактора значајно утиче на инхерентну преносивост (основни репродукциони број) вируса у популацији. Такође је анализирана и диспропорција између интензивног ширења инфекције у Вухану (Hubei) и много мањих бројева заражених у другим кинеским провинцијама. Предложено је да се ова загонетка може објаснити комбинацијом значајно веће инхерентне преносивости вируса у Вухану (R0 које зависи управо од фактора средине) и веће ефикасности мера за сузбијање епидемије у другим провинцијама. Укупно гледано, резултати ових анализа указују на то да динамика ширења епидемије може значајно да зависи од потенцијално високо хетерогених и наизглед случајних фактора, као што су варијације у демографским и метеоролошким условима, као и од њихове сложене интеракције са уведеним мерама контроле. Разумевање ових фактора је кључно, не само за анализу ризика током пандемије, већ и за дугорочно предвиђање понашања вируса у популацији у случају да болест постане ендемична.

Линк за приступ предавању:

Meeting number (access code): 183 485 1215
Meeting password: 3ZHyPQJG2C6
Линк ће бити активан од 18h. Организатор семинара Биоинформатика је Српско друштво за биоинформатику и рачунарску биологију (http://www.birbi.matf.bg.ac.rs/)

Кратка биографија предавача: Анђела Родић је асистент Биолошког факултета на Катедри за општу физиологију и биофизику. Као члан групе проф. Марка Ђорђевића, Анђела се бави истраживањима у области системске биологије, односно биофизичког моделовања биолошких система.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести