19th Serbian astronomical conference, 13-17.10.2020.

Катедра за астрономију Математичког факултета Универзитета у Београду организовала је, у сарадњи са Астрономском опсерваторијом у Београду, престижну националну конференцију са међународним учешћем
19th Serbian astronomical conference” - 19th SAC,
од 13. до 17. октобра 2020. године (http://astro.math.rs/kas19/).

Конференција је ове године први пут одржана у дигиталном формату са око 120 учесника из земље, Балканског региона, ЕУ, Кине, Африке, САД, Аустралије (међу којима је велики број алумнија Математичког факултета Универзитета у Београду), што је чини највећом SAC организованом до сада. Програм конференције је доступан на званичној интернет презентацији
http://astro.math.rs/kas19/index.php?page=programme

Церемонију отварања Конференције 19th SAC пратило је 60 људи путем Zoom платформе и отприлике исти број путем директног преноса из Српске академије наука и уметности. Две сесије су организоване под покровитељством међународних научних асоцијација: COST CA16104 Gravitational waves, black holes and fundamental physics и NorCE (председавајући су били директори ових асоцијација Витор Кардозо и Мартин Доминик). Организатори 19th SAC посебно истичу учешће младих доцената Математичког факултета у оквиру Специјалне сесије посвећене гравитационим таласима. Све сесије су видео и аудио забележене и биће у најскоријем времену доступне.

Информација о 19th SAC и посебној сесији посвећеној гравитационим таласима приказана је у оквиру Успешних прича наших истраживача у COST акцијама веб страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Извештај о медијској покривености 19 SAC i COST акције CA16104 изашао је и на званичној COST веб страни:
https://www.cost.eu/news/cost-newsletter-october-2020/
http://qopg.mjt.lu/nl2/qopg/mit65.html?hl=en

Огранизатори Конференције се захваљују свим научницима (младим и сениорима) са Математичког факултета и Управи Математичког факултета на доприносу реализацији 19th Serbian astronomical conference.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести