У четвртак, 24. октобра, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба поводом сто година од рођења академика Рајка Томовића, нашег значајног научника.

Рајко Томовић је био професор Електротехничког факултета у Београду, конструктор првих специјалних рачунара за решавање диференцијалних једначина и творац такозване „београдске шаке“, што је представљао један од првих покушаја у свету да се изради вештачки орган са чулом додира. У свом научном раду бавио се мултидисциплинарним истраживањима вештачке интелигенције и биотехником.

На изложби, која је део међународног скупа организованог у част академика Томовића, бића приказана његова бројна достигнућа и богат научни рад на пољу развоја роботике, као и хибридних и дигиталних рачунара. Такође, изложба ће указати на велики углед и значај који је овај научник имао у међународним круговима.

Приликом отварања говориће академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ, а част да отвори изложбу имаће академик Дејан Поповић, члан Одељења техничких наука САНУ.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести