Одељење за математику, 4. април 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 4. априла 2019. у сали 2 МИ САНУ са почетком у 15 часова. У питању је заједнички састанак Одељења за математику и Семинара за Вероватносне логике.

Предавач: Весна Маринковић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: АУТОМАТСКО РЕШАВАЊЕ КОНСТРУКТИВНИХ ПРОБЛЕМА У ГЕОМЕТРИЈИ И ЊЕГОВЕ ПРИМЕНЕ

Апстракт: Конструктивни проблеми у геометрији представљају један од најдуже константно проучаваних проблема у математици. Задатак у конструктивним проблемима је да се за дату декларативну спецификацију геометријске фигуре одреди одговарајућа, по могућству еквивалентна, процедурална спецификација заснована на расположивим конструктивним корацима.

Главна тема овог предавања биће приказ система ArgoTriCS за аутоматско решавање локацијских конструктивних проблема из неког задатог корпуса. Такође, биће приказан и доказивач ArgoCLP за кохерентну логику уз чију помоћ су за једну поткласу конструктивних проблема генерисани формални докази. На крају предавања биће речи о могућим применама система ArgoTriCS: за доказивање (не)конструктибилности конструктивних проблема путем редукција и за померање конструисаних тачака у алатима за динамичку геометрију.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести