Семинар за рачунарство и примењену математику, 19. март 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 19. марта 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Зоран Шеварац, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду,

Наслов предавања: ОКРУЖЕЊЕ ЗА РАЗВОЈ СОФТВЕРА АPACHE NETBEANS

Апстракт: Аpache NetBeans је једно од 3 најзначајнија развојна окружења за Java платформу, и тренутно једино окружење чијим развојем у потпуности управља програмерска заједница, у оквиру највеће заједнице отвореног кода Apache фондације. Свој развој је започео као студенткси пројекат на Универзитету у Прагу, да би кроз пар година био купљен од стране компаније Sun Microsystems, након тога кроз аквизицију прелази у компанију Oracle, а од пре две године у Apache фондацију. Прошле, 2018. године Apache NetBeans је добио престижно признање Dukes Choice Award као један од најзначајнијих пројеката на Java платформи током највеће светске конференције о Java технологијама у Сан Франциску, Oracle Code One. Поред несумњиво великог значаја за софтверску индустрију, велики број корисника NetBeans-а је у едукативном домену захваљујући његовој једноставности коришћења, отворености и великој и посвећеној заједници.

Проф. Зоран Шеварац са ФОН-а као вишегодишњи активни члан NetBeans заједнице, био је један од чланова тима који је примио награду. На овом предавању сазнаћете шта се дешава у Net Beans пројекту и шта предстоји, где да узмете најновију верзију, како да постанете један од NetBeans програмера. Биће речи и о искуству о коришћењу NetBeans-а у настави програмирања и вештачке интелигенције, зашто је према искуствима са ФОН-а идеалан као едукативна софтверска платформа, шта све научи неко ко се укључи у развој NetBeans-а.

О предавачу: Др Зоран Шеварац је ванредни професор на ФОН-у на Катедри за софтверско инжењерство и један од 200 најутицајнијих Java програмера у свету, члан програма Java Champions. Вишеструки је добитник награда за допринос развоју Java технологија Duke`s Choice Award 2013 и 2018. и Most Significant JSR за 2018. Оснивач је Центра за развој софтвера отвореног кода на ФОН-у.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести