Семинар за рачунарство и примењену математику, 12. фебруар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 12. фебруара 2019. у сали 2 Математичког института (Кнез Михаилова 26, I спрат) са почетком у 14:15.

Предавач: проф. др Божидар Раденковић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: РАЧУНАРСКЕ МРЕЖЕ - 33 ГОДИНЕ ПОСЛЕ (Римејк првог предавања из предмета Рачунарске мреже на Универзитету у Београду)

Апстракт: Предавање се одржава поводом облежавања 33 године од прве наставе на предмету Рачунарске мреже, које је одржано на специјалистичким студијама Факултета организационих наука у Београду, у летњем семестру 1985/86 године. То је била прва официјална настава за овај предмет на Универзитету у Београду. Током припреме наставе и научно-истраживачког рада који је уследио, реализована је 1987. године прва TCP/IP рачунарска мрежа Факултета организационих наука, а 1991. године је реализована прва Интернет веза између академских институција у Србији, Факултета организационих наука и Електротехничког факултета у Београду. Стечено искуство било је основа за израду пројекта Академске мреже Србије 1992. године и мреже пословно-технолошких информација Републике Србије (co.yu domen). Инфраструктура за научноистраживачки рад на Факултету организационих наука се од 1991. до 2007. године користила за администрацију тадашњег .yu домена. Први DNS сервер .yu интернет домена био је лоциран на Факултету организационих наука. Из петнаестогодишењег научно истраживачког искуства у овој области проистекле су последипломске специјалистичке и магистарске студије за електронско пословање на ФОН-у које су почеле са радом 2001. године. Значајну подршку при дефинисању наставних планова и програма и научноистражавачког рада у овој области дали су професори Факултета организационих наука проф. др Павле Пејовић, проф. др Бранислав Лазаревић и проф. др Видојко Ћирић, којима је ово предавање и посвећено.

Предавање ће се одржати на основу оригиналних слајдова са првог предавања одржаног 1986. године.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести