Семинар за историју и филозофију математике, механике и астрономије, 30. октобар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 3. октобра 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12:15.

Предавач: Проф. Др Катица Р. (Стевановић) Хедрих, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПЕТРОВИЋЕВА ТЕОРИЈА "ЕЛЕМЕНТИ МАТЕМАТИЧКЕ ФЕНОМЕНОЛОГИЈЕ" - НАДАХНУЋЕ ЗА НИЗ МОЈИХ НАУЧНИХ ДОПРИНОСА

Апстракт: Михаило Петровић (1868–1943) је сигурно један од десетак најзначајнијих српских научника своје генерације и аутор бриљантног дела "Елементи математичке феноменологије". На штету и српске, а и светске науке, то значајно дело, ни данас, није довољно познато, нити је постављена теорија у њему добила ширу примену у савременој науци. На значај тог дела указао је још, одмах по публиковању, знаменити српски научник Милутин Миланковић.

Наш, српски знаменити научник и инжењер, раскошног талента и веома значајног математичког и опште научног и инжењерског легата, Михаило Петровић је један од три, студента докторанта, величанственог Poincaré-а (Jules Henri Poincaré (1854 –1912)). Формат знања Михаила Петровића је дошао до максималног домета, свакако у његовој бриљантној теорији приказаној у публикацијама: "Елементи математичке феноменологије" (1933) и "Феноменолошко пресликавање" (1911), као и скраћеној верзији на француском "Sur l` équation différentielle de Riccati et applications chimiques" (1896).

Предавање садржи прилаз Петровићеве теорије публиковане у делима "Елементи математичке феноменологије" дајући математичке елементе и алате за примену филозофског приступа приказаног у делу "Феноменолошко пресликавање".

Предавање је усмерено и на моје оригиналне доприносе, инспирисане овим делима, а који су публиковани у мојим радовима. У сажетку овог предавања, дат је посебан осврт на садржај специјалног броја Елсевиер-овог часописа International Journal of Non-Linear Mechanics (2015), који је посвећен тој теорији, а садржи један број радова аутора истраживача са пројекта ON174001: "Динамика хибридних система сложених структура" (2011-2018), поред радова аутора из целог света.

Вишеструко талентовани Михаило Петровић, родоначелник Српске математичке школе, је студирао математику и физику на Сорбони (Sorbonne) у Паризу, дипломирао и математику и физику, одбранио докторат из математике, и спознао научне идеје и мисли великана светске науке, широког опсега, чија су дела преживела време у коме су стварана. Дат је осврт и на научнике од којих је Петровић учио, као и на њихова дела.

Кључне речи: феноменологија; International Journal of Non-Linear Mechanics; моји доприноси.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести