Током лета успешно одржана три међународна научна скупа у организацији Математичког факултета, јун-септембар 2018.

Са поносом истичемо да је Математички факултет био организатор, или један од организатора, успешних међународних научних скупова који су се у летњем периоду одржали у Београду.

BELBI 2018, 18-22.6.2018.

Математички факултет био је суорганизатор друге Београдске био-информатичке конференције - Belgrade Bioinformatics Conference 2018 (BelBI2018) која је одржана од 18.06. до 22.06.2018. године. Свечано отварање и пленарна предавања одржани су у згради Ректората Универзитета у Београду, а радни део конференције је одржан у Хотелу Палас. Конференција је окупила преко 150 истраживача из земље и иностранства који су одржали преко 100 предавања и излагања преко постера. Посебно је било значајно присуство великог броја еминентних предавача из најпознатијих истраживачких центара у иностранству. Сарадња која је успостављена са њима значајно ће допринети даљем развоју ове области науке у Србији. Поред наведеног броја научника и истраживача, који су активно учестововали, конференцији је присуствовао и велики број студената докторских и мастер студија са више факултета Универзитета у Београду. Програм конференције, списак регистрованих учесника, књига апстраката, као и остале информације о одржаној конференцији налазе се на сајту и доступне су целокупној научној заједници, као и осталим заинтересованима.

ЛЕТЊА ШКОЛА И КОНФЕРЕНЦИЈА ИЗ СИМПЛЕКТИЧКЕ ТОПОЛОГИЈЕ, 20-24.8.2018.

Научни скуп "Workshop on Symplectic Topology", одржан је на Математичком факултету од 20. до 24. августа 2018. Првих дана скупа одржана су уводна предавања, у форми летње школе, као увод у област и у истраживачка предавања у другом делу. Конференција је окупила студенте основних студија математике, али и студенте мастер и докторских студија, као и професоре Универзитета којима је област симплектичке геометрије блиска. Иницијатори скупа били су докторанди из иностранства, бивши студент Математичког факултета, који су и по одласку у иностранство одржавали међусобне везе и, заједно са колегама из Београда, одлучили да такав скуп организују у Београду.

http://www.symplectic.math.rs/

THE CURRENT AND FUTURE OBSERVING FACILITIES: A GUIDED TOUR, 2-7.9.2018.

Престижни међународни скуп, о употреби савремених и будућих светских телескопа, „The current and future observing facilities: a guided tour“ одржан је од 2. до 7. септембра у Београду, и представља једну од активности прославе 210 година Универзитета у Београду, тако да је скуп свечано отворила проф. др Иванка Поповић, будући ректор Универзитета у Београду.

Скуп је био намењен обуци педесетак истраживача из целог света за употребу будућих изузетно великих телескопа, код којих је, на пример, само пречник огледала величине 30-40м. Поред пленарних предавања која су одржали врхунски научници (цитирани и по неколико хиљада пута), реализован је и практични рад на актуелним проблемима из астрофизике, као и посматрања небеских објеката са телескопима опсерваторије на Канарским острвима. Посматрања на даљину су се директно изводила са Машинског факултета Универзитета у Београду, где је скуп и одржан.

https://ease2018school.wordpress.com/

Од неколико иностраних партнера који су учествовали у реализацији скупа, издвајамо европску научноистраживачку институцију "Европска Јужна Опсерваторија" (European Southern Observatory - ESO), чији је представник, и један од предавача на овом скупу, професор Michele Cirasuolo уједно и председавајући Научног тима за реализацију будућег највећег телескопа на свету, тзв. Европског изузетно великог телескопа (E-ELT), који гради ESO.

Извори: Математички факултет, Политика, РТС


Галерија*


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести