Престижни скуп о употреби савремених и будућих светских телескопа у Београду

Од 2. до 7. септембра 2018. у Београду се одржава престижни међународни скуп о употреби савремених и будућих телескопа. Скуп под називом The current and future observing facilities: a guided tour (https://ease2018school.wordpress.com/), намењен је обуци педесетак истраживача из целог света за употребу будућих изузетно великих телескопа, код којих је, на пример, само пречник огледала величине 30-40м, а у томе ће их водити двадесетак предавача који су врхунски светски научници, чији радови су цитирани више хиљада пута. Његов међународни значај и важност се огледа у томе што скуп предстаља део активности у оквиру Генералне скупштине Међународне Астрономске Уније  (https://astronomy2018.univie.ac.at/), која се одржава крајем августа у Бечу, као и то да је скуп увршћен међу активности које се организују у част прославе 210. година Универзитета у Београду.

Од неколико иностраних партнера који учествују у реализацији скупа, најзначајнији партнер је европска научно-истраживачка институција Европска Јужна Опсерваторија (European Southern Observatory - ESO, http://www.eso.org), чији представник и један од предавача је професор Michele Cirasuolo, председавајући Научног тима за реализацију будућег највећег телескопа на свету, тзв. Европског изузетно великог телескопа (https://www.eso.org/public/serbia/teles-instr/elt/?lang), који гради ЕСО.

Главни организатор скупа је Математички факултет Универзитета у Београду, а скуп се реализује у сарадњи са Астрономском опсерваторијом у Београду и Машинским факултетом Универзитета у Београду, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, и Телекома Србије.

Током трајања скупа, предавач dr Joe Liske (https://www.eso.org/public/images/joe_liske/), веома признати научник и популаризатор науке за ЕСО и водитељ Hubblecast-а (http://www.spacetelescope.org/videos/hubblecast), награђиваног серијала научно-образовних емисија посвећених открићима Хабл телескопа, одржаће предавање у Дому Омладине, 5. септембра 2018. године у 20 часова.

Више детаља о научном скупу на званичној интернет презентацији https://ease2018school.wordpress.com/.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести