Одлазак Стивена Хокинга (1942-2018)

Професор Стивен Вилијем Хокинг (Stephen William Hawking) преминуо је у 76. години, рано ујутро 14.03.2018. Између 1979. и 2009. године, проф Хокинг је био Lucasian Professor of Mathematics на Универзитету у Кембриџу. То је најпрестижнија академска титула која је, пре проф. Хокинга, била додељена Исаку Њутну, Џозефу Лармору, Чарлсу Бебиџу, Џорџу Стоуксу и Полу Дираку.

Заједно са математичарем сер Роџером Пенроузом, проф. Хокинг је показао да уколико је било великог праска, он је морао отпочети у сингуларитету. Шокирао је научну јавност показавши да црне рупе зраче енергију, тј. да термалним механизмом стварају и емитују субатомске честице (што је данас познато као Хокингово зрачење), док при томе постепено губе масу и на крају потпуно испаре. Ова појава настаје због квантних ефеката у региону веома блиском црној рупи, а који је познат као хоризонт догађаја. Према овој теорији, црне рупе нису потпуно црне, нити трају вечно.

Проф. Хокинг је дао предвиђање о настанку мини црних рупа у непосредним тренуцима после великог праска, и то у великом броју. За сада ниједан од ових објеката није посматран. Међутим, можда ће велики хадронски сударач у ЦЕРН успети да експериментално рекреира ове егзотичне објекте.

На самом узлету своје каријере, проф. Хокинг је истраживао да ли честице и светлост захваћени у црну рупу могу бити заувек изгубљене из универзума. Хокинг је водио велику дебату, дугу готово 30 година, са познатим физичарем Леонардом Саскиндом, што је познато као „рат црних рупа“. Међутим, почетком 21. века, проф. Хокинг је заузео став да информација мора бити очувана, иако не у нашем универзуму, већ у паралелном универзуму који је део мултиверзума.

Проф. Хокинг је икона модерног времена која је оставила дубок отисак на модерну културу. Поред бројних научно-популарних предавања и емисија, појавио се и у популарним серијама, као што су „Симпсонови“ и „Теорија великог праска“. У опусу проф. Хокинга налазе се и научно популарне књиге, од којих су најпознатије „Кратка историја времена“ и „Космос у ораховој љусци“.

Проф. Хокинг се од своје 22. године борио са прогресивном моторно-неуронском болешћу која га је постепено парализовала. Поред свог научног рада, инспирисао је људе и својим одбијањем да се преда тешкој болести и тиме постао узор многим особама са инвалидитетом


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести