Одељење за механику, 7. децембар 2016.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 7. децембра 2016. у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Бојан Новаковић, Катедра за астрономију, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ДИНАМИКА МАЛИХ ТЕЛА СУНЧЕВОГ СИСТЕМА

Апстракт: Сунчев систем дом је осам (а можда и девет) планета, њихових природних сателита, као и великог броја тзв. малих тела, астероида и комета.

Сви чланови нашег планетарног система се непрестано мењају под утицајем различитих фактора. Један од разлога зашто су мала тела Сунчевог система интересантна истраживачима свакако је и то што на њима остају записани трагови еволуције читавог система. Зато се често каже да сваки модел еволуције Сунчевог система мора бити верификован у појасу астероида који се простире између орбита Марса и Јупитера, и у коме се налази највећи број ових објеката.

Другим речима, свака таква теорија мора бити у сагласности са оним што знамо о овом појасу. Астероидни појас такође садржи и информације о својој сопственој еволуцији. Један такав пример представљају сударне фамилије астероида чије проучавање нам може открити много тога како о динамичкој, тако и о сударној еволуцији појаса астероида, али и читавог Сунчевог система.

Овом приликом представићемо најновија сазнања о динамици астероида, са посебним освртом на динамичку еволуцију сударних фамилија. Коначно, указаћемо и на нека отворена питања, и кратко продискутовати могуће одговоре на њих.


Поводом 70 година рада Математичког института САНУ, Одељење за механку у среду 7. децембра организује и Мини-симпозијум "Биомеханика и моделовање биолошкх система".

Скуп ће бити одржан у сали 2 САНУ у периоду 10-20 часова. Програм скупа може се преузети ОВДЕ.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести