`Да ли сте знали да и бројеви имају прошлост и историју?`, Математички факултет у СКЦ-у

Ако нисте, СКЦ и Математички факултет - тим за чисту десетку (или петицу ако желите) дочараће вам како су се бројеви променили кроз време и због чега је баш броју 10 додељен посебан статус међу осталима.

Племе Инки користило је префињену верзију означавања бројева одн. чворове и дуге нити. У Индији се око 100. године развила идеја о 9 цифара. За настанак броја нула било је потребно још око 1000 година.

У Азији настаје абакус, заснован на декадном бројевном систему.

Сумерци и Вавилонци користили су мале глинене стубове како би означили бројеве. Како би Вавилонци записали број 19?

Стари Египћани су користили објекте из свог свакодневног живота као симболе за означавање бројева. Тако је усправан стуб био ознака за 1, петна кост ознака за 10, клупко канапа за 100, лотосов цвет за 1000, прст за 10000, пуноглавац или жаба за 100000 и човек са раширеним рукама за милион или за бесконачност.

Знате ли како би стари Египћанин написао број 4.321.541?

Дођите на дружење са студентима Математичког факултета Универзитета у Београду у СКЦ-у у понедељак 2. новембра од 18 сати!

А за све оне који су бас заинтересовани заједно ћемо записивати бројеве на глиненим таблицама, а помоћу канапа - без штапа, египатске симболе, као и различите начине извођења основних аритметичких операција, баш онако како се радило у прастара времена.

 

 

 

 

 

 

 

 


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести