Семинар за рачунарство и примењену математику, 23. децембар 2014.

Наредни састанак Семинара за рачунарство и примењену математику биће одржан у уторак, 23. децембра 2014. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Илија Баташ Бјелић, Електротехнички факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: ОПТИМИЗАЦИЈА У ЕНЕРГЕТИЦИ

Садржај: Оптимизационе технике примењују се на моделе у енергетици у свету и код нас. Најпре су се развили модели техничке оптимизација електроенергетских система због проблема управљања (експлоатације) са динамиком реда делова секунде, до управљања на сатном нивоу, а затим и због проблема планирања на дневном, сезонском и вишегодишњем нивоу. Према функцији циља затим се развијају модели вишекритеријумске оптимизације која поред техничких у обзир узима и економске, географске и регулаторне аспекте модела у енергетици. Економски аспект могу бити ограничења или минимизација укупних или специфичних трошкова, максимизација поузданости, профита или нека њихова комбинација. Географски аспект односи се на величину система који се оптимизира и начин на који се укључују енергетски ресурси, трговина и сл. Регулаторни аспект најчешће представљају ограничења или минимизација емисија гасова са ефектом стаклене баште. Број комерцијалних, бесплатних и корисничких софтверских алата за оптимизацију модела у енергетици са различитим линеарним и нелинеарним алгоритмима је све већи. Са појавом обновљивих извора енергије оптимизација модела енергетских система постаје све сложенија.

Референце:
Iqbal, M., M. Azam, M. Naeem, A. S. Khwaja, and A. Anpalagan. 2014. "Optimization classification, algorithms and tools for renewable energy: A review." Renewable and Sustainable Energy Reviews no. 39 (0):640-654.
doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.rser.2014.07.120.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести