Семинар за Примењену математику, 27. октобар 2009.

Уторак, 27.10.2009. у 14:15 часова, сала 305 МИ САНУ:
Јелена Рубеша, Karl-Franzens-Universitat, Институт за математику и рачунарство, Graz, Austria

ВРЕМЕНСКО ОПТИМАЛНО УПРАВЉАЊЕ


Садржај: Проблем минимизације временског интервала који је потребан да би се од једне стационарне тачке прешло у другу, користећи линеарни неаутономни систем

x'(t)= A(t)x(t)+B(t)u(t), 0 <= t <= tau,

где су A(t) и  B(t) познати а tau и ограничено управљање u(t) из простора L2 непознати, решен је индиректном нумеричком методом. Хамилтонова једначина, Pontryagin-ов принцип минимума и трансверзални крајњи услов коришћени су да би се успоставио први неопходни услов оптимизације. Добијено оптимално управљање је недифернцијабилно па Newton-ова метода линеаризације није примењива. Овај недостатак нас наводи на потрагу за апроксимацијом исте која ће у нашем случају бити Newton-диференциабилна. Сви услови за примену Newton-ове semi-smooth методе су задовољени. За нумеричко решење је коришћена Crank-Nicolson-ова дискретизација. Имплементација је изведена у C++ језику, а коришћењем CUDA архитектуре извршавање је убрзано 50 пута.


Hvala vam sto ste nas obavestili CAK JEDAN dan unapred o odrzavanju ovako interesantnog predavanja iz jedne vrlo aktuelne oblasti, takoreci na prvoj liniji fronta u savremenom racunarstvu, a to je koriscenje GPU-ova (CUDA), paralelnih algoritama i njihova primena.
Jedva cekam da otkucam poruku pa da pocnem da mastam i zamisljam kako je bilo. Mozda cu u mislima moci i da postavim neko pitanje koje me interesuje, da se upoznam sa predavacem, mozda cak i da ostvarim kontakt od koristi za moju buducu karijeru.
Hvala vam, najzad, sto prevazilazite svoje mogucnosti kad je u pitanju interesovanje i briga za studente i njihovu dobrobit.

  • Sanja
  • 02. Новембар, 2009

Poštovani,

obaveštenja o tekućim predavanjima seminara Primenjena matematika, koji se
održava pri Matematičkom institutu, šalju nam kolege sa Instituta i odmah po dobijanju, mi postavljamo obaveštenja na sajt Matematičkog
fakulteta. Zvanični sajt seminara je
http://www.mi.sanu.ac.rs/seminars/seminar2.htm i tu bi trebalo da se nalaze i tekući i stari programi seminara.

Hvala na razumevanju!

Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести