Семинар Математика и примене, 16. октобар 2009.

У оквиру семинара Математика и примене, Хелен Јанц-Малоне, са Harvard Graduate Scхool of Education, Advanced Doctoral Candidate Education Policy, Leadership, and Instructional Practice, одржаће предавање под називом "Пут ка факултету" .

Предавање ће се одржати у петак, 16.10. у 12 часова, у сали 830 на петом спрату Математичког факултета.

Абстракт:
Америка од 1970-их има велики пораст броја студената на факултету. Међутим, изазови као рано исписивање ученика, неравномерна дистрибуција ученика из различитих социоекономских класа и раса, као и генерална неспремност студената за студије, произвели су велике проблеме. С обзиром да већина нових послова који се стварају у САД захтевају диплому из више струке, факултети су почели да сарађују са гимназијама кроз ПреК-16 комисије (од обданишта до краја редовних универзитетских студија) да би преокренули трендове у вишем образовању. Ово предавање би се сконцентрисало на гимназије и факултете, спремност студената за факултет и више школе и које могућности постоје приликом сарађивања гимназија и факултета.

Хелен Јанц-Малоне ће 19.10. одржати предавање и на Учитељском факултету у Београду, а тачно време и сала биће накнадно објављени. Предавање ће обухватити следеће теме:

1. "Иновације у Америчком образовању за 21. век"

Дискусије у америчком образовању су у највећем делу посвећене припреми ученика за глобално друштво и међузависност у захтевима рада и знања.
Неколико пилот модела су  постали доста популарни у америчким јавним школама (од првог разреда до краја гимназије) пошто се концентришу на континуирано образовање ученика, не само кроз формални систем школовања, него и кроз образовање после школе(на то се мисли пре и после школског дана и лети). Предавање указује на неколико иновација које служе да подржавају образовање, укључујући:

а) "extended-day schools" - школе са продуженим боравком, које трају од 8 до 17h, нудећи формалан наставни план и ваннаставне активности;

б) online образовање - школе (нарочито у унутрашњости и у сиромашним местима) које нуде интернет курсеве из формалних предмета, као и ваннаставне активности са академским компонентама и пројекте у којима учествују ученици из неколико школа;

ц) community schools - модел који је настао 1920-их и тренутно расте у популарности пошто нуди формалан
наставни план, ваннаставне активности, здравствене и социјалне услуге за ученике и плус, континуирано образовање за родитеље и чланове шире заједнице. Предавање би се сконцентрисало на преглед ових модела, изазове и могућности за школе и нова истраживања.

2. "Реформе у Америчком образовању"

Од како су САД 2001. усвојиле закон "No Child Left Behind" (Не запоставимо ни једно дете), научни кругови у просвети и општем образовању су почели енергичну дебату о будућности школа, која су грађанска права на квалитетно образовање и која је улога државе да омогући добро школовање.
Једна страна верује да држава треба више да инвестира у ученике, укључујући ваннаставне активности, подучавање и социјалне услуге, почевши од универзалног обданишта до факултета. Друга  страна се залаже за конкуренцију међу школама, не би ли се лоше школе саме елиминисале. Ово предавање би се сконцентрисало на историју америчких реформи, политику у образовању и улогу владе и приватних интереса у образовању.

Подаци о предавачу и одабани радови:

Helen Janc Malone, M.A., Ed.M.Advanced Doctoral CandidateEducation Policy, Leadership, and Instructional PracticeHarvard Graduate School of Education e-mail:Helen_Malone@mail.harvard.edu, hjanc@mac.com

1. Malone, H. J. "Homework for the country: Build a 21st century education system in our public schools", Forum Magazine, Summer 2009.(http://www.phikappaphi.org/web/Publications/Forum/summer09/pdf/education.pdf)
2.Malone, H. J., Weiss, H. B., & Little, P. M. D. "Rethinking time and learning". Cambridge, MA: Harvard Family Research Project. (in press)
3. Von Zastrow, C., Janc, H. "Academic atrophy: The condition of the liberal arts in America~Rs public schools", Washington, DC: Council for Basic Education, March 2004. (http://www.menc.org/documents/legislative/AcademicAtrophy.pdf)
4.Weiss, H. B., Little, P. M. D., Bouffard, S. M., Deschenes, S. N., Malone, H. J. "Strengthen what happens outside school to improve what happens inside", Phi Delta Kappan, 90(8), 592-596, 2009. (http://www.youthcommunityconnections.com/PDF/StrengthenWhatHappensOutsideSchool.pdf)
5. Weiss, H. B., Little, P. M. D., Bouffard, S. M., Deschenes, S. N., Malone, H. J. "The federal role in out-of-school learning: After-school, summer learning, and family involvement as critical learning supports", Voices in Urban Education, No. 24, Providence, RI: Annenberg Institute for School Reform, Brown University, 2009. (http://www.annenberginstitute.org/VUE/summer09/Weiss.php)


Оставите ваш коментар:


(опционо)
(неће бити приказано)

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести